ennl           

2-daagse leergang

Toegang tot EU onderzoek
voor Hogescholen


Neth-ER gebouw, Brussel
donderdag 23 en vrijdag 24 november 2017


Over de leergang

 • Hogescholen doen, in navolging van Universiteiten, steeds vaker een beroep op subsidies van de Europese Unie om onderzoek te bekostigen. Het beroep op dit EU onderzoek zal in de toekomst sterk toenemen. Binnen universiteiten zien we dat het aandeel van EU onderzoek is toegenomen tot bijna 25% van de derde geldstroom. In andere landen zien we reeds dat het aandeel van Hogescholen binnen EU onderzoeksconsortia al sterk is toegenomen. Nederlandse Hogescholen profiteren nog slechts in beperkte mate van de mogelijkheden die de EU biedt om praktijkgericht onderzoek te combineren met het meer fundamentele universitaire onderzoek.

  Deze Leergang zal voor Hogescholen aangeven op welke wijze ze beter kunnen profiteren van de mogelijkheden van EU onderzoek uit Horizon2020, het 9e Kader Programma en andere EU-onderzoeksprogramma’s. Meer als vorig jaar zal dit keer bezien worden hoe dit proces kan aansluiten bij de onderzoeksstrategie van hogescholen. In deze leergang komen de belangrijkste aspecten aan de orde over hoe u als vertegenwoordiger van Hogescholen zich beter kunt voorbereiden op het werven van middelen uit de EU en hoe u effectief om kunt gaan met EU onderzoek indien u deze middelen reeds heeft geworven.

  Tijdens deze tweedaagse Leergang zullen de volgende thema’s aan de orde komen:

  - Wat de EU kan bieden aan Hogescholen
  - Positionering van Hogescholen binnen een EU onderzoeksstrategie
  - Consortiumvorming
  - Effectieve Applicaties

  De deelname aan deze leergang is beperkt tot 30 deelnemers om de interactie te optimaliseren. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. In september worden de docenten gecommuniceerd.


 • Klik op de afbeelding voor de programmabrochure:
  Programme Impact of SSH 2017

 • DATA
  Donderdag 23 en vrijdag 24 november 2016

  LOCATIE
  Kantoor Neth-ER
  Aarlenstraat 22
  1050, Brussel
  België

  AANMELDING
  U kunt zich aanmelden via de website van de leergang. Na ontvangst van uw registratie ontvangt u een bevestiging van deelname

  KOSTEN
  Kosten voor deelname aan de leergang bedragen €975,-. In dit bedrag zijn koffie, thee, lunches en diner op donderdag 23 november inbegrepen.

  BETALING
  Betaling dient vooraf te geschieden. De factuur ontvangt u samen met uw bevestiging.

  ANNULERING
  Indien u verhinderd bent de leergang bij te wonen, is het toegestaan een vervanger gebruik te laten maken van de reservering, mits de naam van de vervanger voor aanvang van de leergang wordt doorgegeven aan ScienceWorks. Annuleren is mogelijk tot 1 november. Bij annulering voor deze datum wordt €95,- aan administratiekosten (exclusief 21% btw) in rekening gebracht. Na 1 november is het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

  CONTACT
  ScienceWorks
  Mauritskade 5
  2514 HC Den Haag
  T: +31 (0)70 346 2505
  E: info@scienceworks.nl
  W: www.scienceworks.nl
  Informatie: Maarten Dinkelberg (m.dinkelberg@scienceworks.nl)

  Klik op de knop "Aanmeldingsformulier" om u aan te melden.

  Aanmeldingsformulier


 • Klik op de knop "Aanmeldingsformulier" om u aan te melden.

  Aanmeldingsformulier


Bevestigde docenten en sprekers

 • Frans Genee

  Frans Genee Frans Genee creëert met zijn creatieve en vernieuwende blik een nieuw zicht op het Brusselse grant systeem. Frans is werkzaam bij Hogeschool Windesheim als senior consultant grant procurement. Vanuit deze rol houdt hij zich bezig met het verwerven van subsidies voor praktijkgerichte onderzoeksprojecten, waarbij Horizon 2020 en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) een grote rol innemen. Tevens is Frans partner bij Pi Consultancy waar hij zich bezig houdt met advisering en training op het gebied van subsidiewerving en innovatiemanagement. Met zijn meer dan 20 jaar subsidie-ervaring levert hij toegevoegde waarde aan hogescholen en universiteiten en aan innovatieve ondernemingen in uiteenlopende sectoren zoals medical devices, high tech systems, robotica en agro-food.
 • Lotte Jaspers

  Lotte Jaspers is a founding partner of Yellow Research BV. For the past 26 years, Lotte Jaspers has gained broad practical experience in writing successful Grant Applications and the management of Intellectual Property Rights. Lotte has supported hundreds of scientists with their national and European applications; ERC and MSCA as examples of individual applications as well as consortium driven grants like Infrastructures, FET and Research and Innovation Actions.

  She has worked in different capacities as coordinator of the technology transfer office of the University of Amsterdam, independent advisor for the European Commission, as representative of the Netherlands at the European Commission for the legal aspects of FP5 –FP7, as legal director of Macrozyme BV and the last 12 years for Yellow Research with a primary focus on training and consulting scientists and universities in the writing of these grants as well as the legal design of large consortia.
 • Danielle de Boer

  Danielle de Boer Danielle de Boer is Public Affairs Manager voor Fontys Hogescholen. Samen met andere lidstaten, geeft ze vorm aan de hbo-lobby voor het nieuwe kaderprogramma, voor de sector onderwijs. Ze geeft vorm aan de EU-strategie van Fontys Hogescholen, adviseert en begeleidt de eerste EU-pilots van het KennisDC Logistiek en het Expertise-centrum voor Gezondheid & Technologie van Fontys. Eerder werkte zij - bij Fontys- als opleidingsmanager, docent-onderzoeker en consultant. De rode draad in haar carrière is onderwijsinnovatie, deze strategisch vormgeven, complexe innovatie-processen begeleiden, onderzoeken en 'human capital' voor verandering inspireren en laten leren.
 • Fried Kramer

  Fried Kramer

  Fried Kramer is de Directeur van Neth-ER. Hij bepaalt met het bestuur de strategie van de Vereniging en vertaalt de grote lijnen naar concrete projecten. De komende jaren wil Fried ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van de Nederlandse kennisinstellingen in ‘Brussel’ verder zal toenemen door ervoor te zorgen dat in Nederland de kennis van en begrip van de Europese (kennis) programmering op een hoger niveau komt. Als afgeleide hiervan zou de Nederlandse invloed op de Europese beleidsvorming op de gebieden Onderwijs, Onderzoek en Innovatie groter moeten worden en kan de Nederlandse deelname aan de Europese kennisprogramma’s op het huidige hoge niveau worden gehandhaafd.

  Fried zal de Leergang openen op 23 november.